Hallo, mijn naam is Penny en ik ben suikerverslaafd..
Daar, ik heb het gezegd. Vanaf vandaag ga ik met “de billen bloot”. Ik ben verslaafd aan suiker en daarmee aan heel veel soorten voeding. Ik denk er de hele dag aan, voeding heeft mijn lichaam en geest volledig overgenomen. Waarom deel ik dit?
Een aantal weken geleden werd tegen mij gezegd; “Dus je bent leefstijlcoach maar ondertussen eet je het meest van ons allemaal….”
En dat wist ik al. Eens moest het hardop gezegd worden door een ander. Dat is ook de reden waarom ik met veel zelfspot regelmatig in vriendenkringen zei: “ik kan het niet laten liggen zodra het voor mijn neus staat” of “zonde om het weg te gooien….”
Allemaal smoesjes, zodat ik het zelf zou zeggen en andere het niet tegen mij zouden zeggen… maar toch bereikte mij een aantal weken geleden iemand die mij de feiten onder de neus drukte. En die kwam binnen…
Ik weet het zelf al lang, het is verstandig als ik iets ga doen aan mijn gedragspatroon. Maar zodra andere mensen het tegen je gaan zeggen, dan lijkt het realiteit te worden.
Nadat het gezegd werd, koos ik ervoor om met een leefstijlcoach aan de slag te gaan. Yep, een leefstijlcoach die aan de slag gaat met een leefstijlcoach. Je bent namelijk blind voor je eigen problemen en daarom dus ook voor de oplossingen. Iedereen zou een coach kunnen gebruiken. Die kijkt met een helicopterview naar jouw situatie.
Ik wil zo graag van mijn verslaving af, want daardoor zal ik beter in mijn vel zitten en heb krijg ik meer succes in mijn leven en business. En zo begon ik.
We startte met een bloedonderzoek. Ik wilde feitelijk onder ogen zien hoe mijn lichaam er op dit moment aan toe is. In een eerdere post schrijf ik erover wat er allemaal gemeten wordt tijdens zo’n bloedonderzoek. Het geeft echt een heel duidelijk beeld van wat er te doen staat.
In mijn geval kwam eruit dat: mijn vitamine D waarde zeer laag was. Daarnaast was mijn leverwaarde te hoog, mijn CRP waarde te hoog (duidt op ontsteking) en als klap op de vuurpijl: ben ik licht insuline resistent. Oftewel: als ik zo door ga, kan ik uiteindelijk zelfs diabetes (type 2) creëren.
Heftig… en toch wist ik het eigenlijk al.
Je zou denken: nadat je de bloedwaardes gezien hebt, ga je gelijk aan de slag en je voeding op orde brengen…. Toch? Niets is minder waar. Ik raakte in een dip.
Als leefstijlcoach weet ik namelijk PRECIES wat ik kan doen. Voor verandering heb je discipline nodig, hulp van een coach of iemand die je ondersteund.
Maar mijn vraag was: ben ik daaraan toe?
Wil ik mijn gedrag/ voeding omgooien?
Ben ik er klaar voor om écht aan de slag te gaan met mijzelf.
Kan ik mijzelf serieus nemen?
Want ik heb (nog) geen pijn…. Ik voel me toch “goed”…. Ik loop, adem en leef toch gewoon. Wat kan dat ene ijsje nou uitmaken, ik neem er gewoon nog 1. Enz enz.
En zo ging er een dag, een week en zelfs een maand voorbij en ik had werkelijk helemaal NIETS veranderd aan mijn gedrag of eetpatroon.
Doordat ik niets veranderde maar wel wist dat ik feitelijk gezien aan de slag moest met mijn bloedwaardes, werd ik sip en futloos. Ik maakte de verandering in mijn leven zo GROOT, dat het mij niet lukte om er überhaupt aan te beginnen.
Want, wanneer je aan de slag wilt met je leefstijl:
1. Heb je een plan nodig, een coach kan je daarbij helpen.
2. Zal je er echt voor moeten gaan.
3. Je kunt jezelf afvragen, wil je écht aan de slag? Is mijn pijn groot genoeg?
4. Wanneer het je even tegen zit, kun je het zien als een leermoment!
Suiker is 1 van de heftigste verslavingen om vanaf te komen. Je kunt simpelweg niet ineens stoppen met eten, wanneer je wilt blijven leven….
Vanuit mijn ervaring uit de verslavingskliniek waar ik werkte, zie je vaak dat mensen het 1 gaan vervangen voor het ander. Oftewel, je stopt met roken en je gaat (bijvoorbeeld) meer eten. Toen ik begin 20 was, stopte ik in 1 keer met roken maar had ik mijn gedrag nog niet aangepakt.
Een stukje theorie over suiker:
Er wordt nu gemiddeld 35 kilo geraffineerde suiker per jaar ons lichaam in gesmokkeld. Veel mensen zijn verslaafd aan geraffineerd suiker.
Suikers beïnvloeden de hormonen in de hersenen, neurotransmitters genoemd. De neurotransmitters serotonine en dopamine spelen een belangrijke sleutelrol om het gedrag van suikerverslaafden te verklaren. Serotonine is onder andere bij stemming, pijngevoeligheid en darmfunctie betrokken. Dompamine is een creativiteitshormoon en is onder andere bij concentratie, alertheid en initiatief betrokken.
Geraffineerde suiker heeft een sterk negatief effect op het lustcentrum. Het verstoort de endorfineproductie in de hersenen, waardoor het tot verslavingsgedrag leidt.
Geraffineerde koolhydraten bevatten veel ‘lege’ calorieën en dit leidt tot een afname van dopamine in de hersenen. Hierdoor vermindert de motivatie en het vermogen om een beslissing te maken, waardoor mensen sneller naar (geraffineerd) zoet grijpen.
Deze geraffineerde suikers zorgen voor een verstoring van de bloedsuiker, wat mede voor laaggradige ontsteking kan zorgen. Mensen hebben alleen een vrije wil als ze gezond zijn. Bij langdurige ontsteking neemt het immuunsysteem de regie over: de vrije wil is ondergeschikt. Dit leidt tot non-permissieve symptomen:
– vermijden van activiteit
– thermoregulatieproblemen (koud/warm ervaren)
– sociale isolatie
– libidoverlies
– excessief eten/ drinken of verlies van eetlust
– verhoogde pijngevoeligheid
– moeheid
– concentratieproblemen/ leerproblemen
– geheugenproblemen
– afgenomen vruchtbaarheid
– kaalheid en verminderde haargroei
– verminderde besluitvorming
– zelfsabotage
– depressiviteit
Ik ging afgelopen weekend naar De Efteling en kreeg de uitdaging van mijn coach om dit suikervrij te doorlopen.
De avond ervoor pakte ik tupperware bakken in, gevuld met gezonde voeding: ei, noten, gedroogde mango, gesneden rauwkost, zaden crackers enz. Dit om te voorkomen dat ik daar iets zou gaan kopen.
Wanneer je gaat letten op voeding, zeker in een pretpark, weet je niet wat je ziet!!! Direct bij binnenkomst om 10 uur in de ochtend, zie je al verschillende mensen popcorn/ suikerspin of warme chocolademelk met slagroom nuttigen.
In de rij staan mensen chips/ koek en snoep aan elkaar uit te delen: er wordt de hele dag gegeten.
Dit was in mijn hoofd dus al een grote uitdaging.
Ik had met mijzelf afgesproken dat ik de hele dag niets zou kopen en aan het einde van de dag een ijsje mee mocht eten met mijn gezin.
Door het maken van deze afspraak met mijzelf, heb ik mij de hele dag kunnen verheugen op het ijsje en kon ik mij verder goed houden aan de voedingsmiddelen die ik meegenomen had.
Ik ervaarde geen honger!
De volgende dag heb ik direct door kunnen pakken. 3 gezonde maaltijden, geen hongergevoel.
Ik zal je gauw meer vertellen over de voordelen van maximaal 3 maaltijden per dag, met name ook op je herstel en een goede nachtrust die ik direct ook mocht ervaren!
Wellicht hebben jullie mijn post over Bulkdrinken al gelezen? Daar staat ook veel informatie in met betrekking tot het nuttigen van maaltijden en je immuunsysteem boosten d.m.v. je lichaam rust geven.
De eerste uitdaging is om (geraffineerd) suikervrij te gaan leven. Voor sommige mensen voelt dit echt als afkicken.
Trillen, duizelig, onwel voelen. Je lichaam is gewend aan suiker geworden en gaat er nu naar vragen.
Theorie over gezonde voeding is er in overvloed, nu volgt de praktijk.
Dit ga ik doen met behulp van mijn coach én d.m.v. een 100 dagen plan. In 100 dagen kun je namelijk een gewoonte aanpassen en uiteindelijk overgaan naar gedragsverandering.
Ik ga jullie meenemen in mijn weg naar een gezonder leven. Ik had verschillende gesprekken met mijn coach nodig om uiteindelijk op dit punt aan te komen. Zij stuurde mij van de week deze tekst:
“Denk iedere dag
met alles wat je doet
aan de gevolgen …
De P van pijn
Of de P van Plezier
Eet of doe je iets (of niet)
Geeft dat op lange termijn pijn of plezier
JE KUNT MEER DAN JE DENKT !!!
Van mij mag je alles
Maar bedenk wat jij echt wilt (bereiken)
Dus denk steeds aan gevolg van…
Als je dat doet wordt
Iedere keuze makkelijker”
Ik ga jullie meenemen in mijn UPS en DOWNS.
Herken je jezelf in mijn verhaal?
Heb je vragen of zou je ook aan de slag willen?
Laat het mij weten!
We kunnen samen aan de slag.